- Forum budowlane
- Ocieplanie pianką Ostrołęka - jaka firma i jaki rodzaj pianki?
Ocieplanie pianką Ostrołęka - jaka firma i jaki rodzaj pianki?
marie napisał(a):Mam pytanie odnośnie piankowania poddaszy. Chcę to zrobić u siebie i zastanawiam się nad kilkoma rzeczami. Chodzi o wybór pianki no i o wybór firmy, która to miałaby zrobić.Na eOstroleka reklamują się nie tylko firmy z Ostrołęki, ale trafiłam również na firmy z Polski, na firmę z Suwałk i Ostrowi Mazowieckiej. Na razie też wstępnie rozmawiałam telefonicznie z przedstawicielem jednej ostrołęckiej firmy od izolacji natryskowych, ale póki co nie będę zdradzała z jaką.Chciałbym dowiedzieć się, czy macie jakieś opinię. To jest branża na tyle młoda, ale już popularna i trochę ciężko znaleźć w internecie informacje, które z całą pewnością można uznać za wiarygodne. Jeżeli ktoś może podzielić się opinią i uwagami to będę wdzięczna.Dodam, że do ocieplenia mam jakieś 160m2 poddasza.
marie
Gość napisał(a):Wybierze piankę z USA. Ja mam taką u siebie i jest OK. Zwróć jednak uwagę, żeby dostawy były regularne z USA drogą lotniczą bo pianka ma termin ważności chyba 6 miesięcy i jak transport pójdzie po wodzie to niestety może okazać się, że jest po terminie.{!} Ale parametry chyba mają dobre.
Gość

Gość napisał(a):A w czym niby te pianki z USA mają być lepsze np. od polskich? Ja nie widzę tej różnicy. Współczynniki czasami nawet w polskich piankach są lepsze. Mówmy o konkretach a nie "wydaje mi się".Jeżeli wskażesz mi jakiś konkret to ja ci pokaże, że jesteś w błędzie.{!}
Gość

Gość napisał(a):ja też uważam że polskie pianki są lepszeprzynajmniej dostosowane do naszych warunkówi zdecydowanie tańszew tym roku będę piankował poddasze
Gość

Gość napisał(a):Z tego co wiem to chyba najpolularniejszą firmą w Ostrołęce od piankowania poddaszy jest ta firma: http://ocieplenie-poddasza.com.pl/
Na sytronie można wyczytać, że ma w ofercie pianki hiszpańskie i polskie, więc jest w czym wybierać. Swoją drogą trzeba zastanowić się czy jakość tych pianek jest porównywalna czy ta hiszpańska jest w czymś lepsza. Ja jak będę budował dom to na pewno nie wybiorę wełny. Zastanawiam się nad pianką lub ostatecznie celulozą, ale chyba raczej pianka będzie lepsza i trwalsza.
Gość

Z tego co wiem to chyba najpolularniejszą firmą w Ostrołęce od piankowania poddaszy jest ta firma: http://ocieplenie-poddasza.com.pl/
Na sytronie można wyczytać, że ma w ofercie pianki hiszpańskie i polskie, więc jest w czym wybierać. Swoją drogą trzeba zastanowić się czy jakość tych pianek jest porównywalna czy ta hiszpańska jest w czymś lepsza. Ja jak będę budował dom to na pewno nie wybiorę wełny. Zastanawiam się nad pianką lub ostatecznie celulozą, ale chyba raczej pianka będzie lepsza i trwalsza.
Gość napisał(a):Potwierdzam, pianka PUR jest super nowoczesnym i dobrym materiałem.
Taka pianka wejdzie w każdy zakamarek, każdy zakątek.
Gość

Potwierdzam, pianka PUR jest super nowoczesnym i dobrym materiałem.
Taka pianka wejdzie w każdy zakamarek, każdy zakątek.
Gość napisał(a):problemem są ostrołęccy wykonawcy a nie piana, nie potrafią zabezpieczyć okien i ścian. Często konczy się to większymi stratami nież koszt pianki. Panowie wykonawcy uczcię się, bo sama piana to nie wszystko :)
Gość

problemem są ostrołęccy wykonawcy a nie piana, nie potrafią zabezpieczyć okien i ścian. Często konczy się to większymi stratami nież koszt pianki. Panowie wykonawcy uczcię się, bo sama piana to nie wszystko :)
Gość napisał(a):jasne że trzeba zabezpieczyć okna i ściany bo jednak pianka dociera wszędzie
to jest robione pod ciśnieniem
Gość

jasne że trzeba zabezpieczyć okna i ściany bo jednak pianka dociera wszędzie
to jest robione pod ciśnieniem
Gość napisał(a):Ja mam takie pytanie bo będę robił wykończenie domu na wiosne i bardzo mi się podoba takie ocieplenie ale dach mam już zrobiony i nie mam deskowania tylko tą folię mam. Czy jak jest nakładana pod ciśnieniem to nic się złego nie stanie z tą folią, czy poprostu jej nie wypchnie jakoś nienaturalnie. Jeszcze nigdziej nie dzwoniłem po tych firmach, a może tu ktoś już takie coś miał, że ocieplał nie na deski tylko na folie dachową.
Gość

Ja mam takie pytanie bo będę robił wykończenie domu na wiosne i bardzo mi się podoba takie ocieplenie ale dach mam już zrobiony i nie mam deskowania tylko tą folię mam. Czy jak jest nakładana pod ciśnieniem to nic się złego nie stanie z tą folią, czy poprostu jej nie wypchnie jakoś nienaturalnie. Jeszcze nigdziej nie dzwoniłem po tych firmach, a może tu ktoś już takie coś miał, że ocieplał nie na deski tylko na folie dachową.
Gość napisał(a):Prawdopodobnie chodzi tobie o membranę dachową a nie o folię. Membrana dachowa jest materiałem, który przepuszcza parę wodną, podobnie jak pianka poliuretanowa w wersji otwarto-komókowej. Ale uwaga, nie dawaj pianki zamknięto-komórkowej, bo ona jest sztywna i twarda, a membrana przecież jest elastyczna. Nie musisz się bać o wypychanie membrany. Popatrz sobie na filmiki na yuotube, ta pianka jest elastyczna i rośnie w tym kierunku gdzie ma wolną przestrzeń. Z tego co się orientuje to na terenie Ostrołęki najbardziej popularna jest firma z Łomży, która stosuje głównie piankę z Litwy i firma z Ostrołęki - Tomczak, która stosuje piankę głównie hiszpańską.
Ja już się orientowałem w tym wszystkim bo chciałem robić sobie ocieplenie jesienią, ale po rozmowie z fachowcami, a wykonałem chyba z 10 telefonów, to większość mówiła, żebym zrobił po mokrych pracach typu posadzki i tynki. Dostałem już oferty i ta hiszpańska pianka wydaje się być lepsza, czytałem opinie na jej temat, a ceny wszyscy mają porównywalne. Różnica 5 zł przy moim niewielkim metrażu (ok. 120 m2) to rzecz, którą można pominąć. Co ważne, ta firma z Ostrołęki ma swój agregat prądotwórczy co dla mnie jest też istotne, bo zasilania dużego nie mam jeszcze i będę miał dopiero jesienią.
Gość

Prawdopodobnie chodzi tobie o membranę dachową a nie o folię. Membrana dachowa jest materiałem, który przepuszcza parę wodną, podobnie jak pianka poliuretanowa w wersji otwarto-komókowej. Ale uwaga, nie dawaj pianki zamknięto-komórkowej, bo ona jest sztywna i twarda, a membrana przecież jest elastyczna. Nie musisz się bać o wypychanie membrany. Popatrz sobie na filmiki na yuotube, ta pianka jest elastyczna i rośnie w tym kierunku gdzie ma wolną przestrzeń. Z tego co się orientuje to na terenie Ostrołęki najbardziej popularna jest firma z Łomży, która stosuje głównie piankę z Litwy i firma z Ostrołęki - Tomczak, która stosuje piankę głównie hiszpańską.
Ja już się orientowałem w tym wszystkim bo chciałem robić sobie ocieplenie jesienią, ale po rozmowie z fachowcami, a wykonałem chyba z 10 telefonów, to większość mówiła, żebym zrobił po mokrych pracach typu posadzki i tynki. Dostałem już oferty i ta hiszpańska pianka wydaje się być lepsza, czytałem opinie na jej temat, a ceny wszyscy mają porównywalne. Różnica 5 zł przy moim niewielkim metrażu (ok. 120 m2) to rzecz, którą można pominąć. Co ważne, ta firma z Ostrołęki ma swój agregat prądotwórczy co dla mnie jest też istotne, bo zasilania dużego nie mam jeszcze i będę miał dopiero jesienią.
Gość napisał(a):Ja polecam firmę z Częstochowy ale dla nich to żaden problem podjechać do Ostrołęki i zrobić ocieplanie pianka PUR tu masz do nich namiary 660-719-208 a firma to Hermetik System
Gość

Ja polecam firmę z Częstochowy ale dla nich to żaden problem podjechać do Ostrołęki i zrobić ocieplanie pianka PUR tu masz do nich namiary 660-719-208 a firma to Hermetik System
Gość napisał(a):Z Częstochowy do Ostrołęki to chyba przesada :) W Ostrołęce i w Łomży jest sporo firm i jest w czym wybierać więc nie ma sensu jechać z Częstochowy.
Gość

Z Częstochowy do Ostrołęki to chyba przesada :) W Ostrołęce i w Łomży jest sporo firm i jest w czym wybierać więc nie ma sensu jechać z Częstochowy.
Gość napisał(a):Gość napisał(a):Z Częstochowy do Ostrołęki to chyba przesada :) W Ostrołęce i w Łomży jest sporo firm i jest w czym wybierać więc nie ma sensu jechać z Częstochowy.
Ale to dla chłopaków to żaden problem jechać 300 czy 500 km. mają duże auto i mogą się wybrać na kilka dni by wykonać ocieplenie poddasza czy fundamentów, pozatym nie byłby to pierwsze takie zlecenie którego się podejmują.
Gość

Gość napisał(a):Z Częstochowy do Ostrołęki to chyba przesada :) W Ostrołęce i w Łomży jest sporo firm i jest w czym wybierać więc nie ma sensu jechać z Częstochowy.
Ale to dla chłopaków to żaden problem jechać 300 czy 500 km. mają duże auto i mogą się wybrać na kilka dni by wykonać ocieplenie poddasza czy fundamentów, pozatym nie byłby to pierwsze takie zlecenie którego się podejmują.
Gość napisał(a):Może nie problem, ale koszty. Uważasz, że ten przyjazd nie kosztuje? :)
Gość

Może nie problem, ale koszty. Uważasz, że ten przyjazd nie kosztuje? :)
Gość napisał(a):Skoro taki jest problem z wykonawcami to może nie warto ryzykować i wybrać wełnę. Od late do dachu stosuje się wełnę a na ściany, fundamenty, podłogę itd. styropian i to rozwiązanie się sprawdza. Pod warunkiem oczywiście że kupisz izolator z rekomendacjami ITB. Polecam rodzimych producentów - niektórzy mają naprawdę dobrej jakości materiłay
Gość

Skoro taki jest problem z wykonawcami to może nie warto ryzykować i wybrać wełnę. Od late do dachu stosuje się wełnę a na ściany, fundamenty, podłogę itd. styropian i to rozwiązanie się sprawdza. Pod warunkiem oczywiście że kupisz izolator z rekomendacjami ITB. Polecam rodzimych producentów - niektórzy mają naprawdę dobrej jakości materiłay
Gość napisał(a):Nawet najlepsze wełny to gwarancja max 2 lata. Za wełne to ja już dziękuje. Nie ma żadnego problemu z wykonawcami izolacji pianką. Jest ich coraz więcej bo i ludzie są coraz bardziej świadomi to wybierają piankę. Ech, niestety pierwszy dom buduje się nie dla siebie :)
Jakby co to mam do sprzedania dom :)
Gość

Nawet najlepsze wełny to gwarancja max 2 lata. Za wełne to ja już dziękuje. Nie ma żadnego problemu z wykonawcami izolacji pianką. Jest ich coraz więcej bo i ludzie są coraz bardziej świadomi to wybierają piankę. Ech, niestety pierwszy dom buduje się nie dla siebie :)
Jakby co to mam do sprzedania dom :)
Gość napisał(a):Jak ocieplać to tylko dobrym styropianem, ale trzeba sprawdzać raporty GUNB, wielu producentów styropianu oszukuje na jakości zwłaszcza teraz gdy termoizolacja stała się jeszcze bardziej powszechna z uwagi na zanieczyszczenie powietrza
Gość

Jak ocieplać to tylko dobrym styropianem, ale trzeba sprawdzać raporty GUNB, wielu producentów styropianu oszukuje na jakości zwłaszcza teraz gdy termoizolacja stała się jeszcze bardziej powszechna z uwagi na zanieczyszczenie powietrza
Gość napisał(a):Ja polecam firmę z okolic Łomży Remo Pur. Kilka rodzajów pian dobrej jakości mają, wszystko oklejone i posprzatane.
www.remopur.pl
Gość

Ja polecam firmę z okolic Łomży Remo Pur. Kilka rodzajów pian dobrej jakości mają, wszystko oklejone i posprzatane.
www.remopur.pl
Gość napisał(a):Uważam, że ocieplenie pianką poliuretanową to dobra sprawa, bo nie osadzają się tam grzyby i pleśnie, bezproblemowo się ją aplikuje i pochłania dźwięki, u brata robili takie ocieplenie z https://izolbyd.pl/jak-ocieplamy/ocieplanie-stropu-i-dachu-p ianka i mówi, że różnica jest kolosalna, a sama inwestycja dosyć szybko mu się zwróciła.
Gość

Uważam, że ocieplenie pianką poliuretanową to dobra sprawa, bo nie osadzają się tam grzyby i pleśnie, bezproblemowo się ją aplikuje i pochłania dźwięki, u brata robili takie ocieplenie z https://izolbyd.pl/jak-ocieplamy/ocieplanie-stropu-i-dachu-p ianka i mówi, że różnica jest kolosalna, a sama inwestycja dosyć szybko mu się zwróciła.
Gość napisał(a):Zastanawiam się czy wybrać piankę hiszpańską, amerykańską czy polską. Cena ocieplania tymi pianami wcale nie są aż tak mocno zróżnicowane http://ocieplenie-poddasza.com.pl/cennik-izolacje-pianka-pur
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w piankami polskimi firmy PCC?
Gość

Zastanawiam się czy wybrać piankę hiszpańską, amerykańską czy polską. Cena ocieplania tymi pianami wcale nie są aż tak mocno zróżnicowane http://ocieplenie-poddasza.com.pl/cennik-izolacje-pianka-pur
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w piankami polskimi firmy PCC?
Lista zalogowanych użytkowników: Brak użytkowników na forum
- Dodawanie wpisów